aloe vera biljka
aloe vera
aloe vera
Sve što treba znati

Aloe Vera biljka

Biljka Aloe Vera je prava riznica lekovitih sastojaka i ponekad se opisuje kao „čudesna biljka“.
Ime Aloe vera potiče od arapske reči „Alloeh“ što znači „sjajna gorka supstanca“, dok „vera“ na latinskom znači „istina“.

Poreklo Aloe vere

Biljka Aloe Vera se uzgaja u predelima gde vlada suptropska klima. Idealni uslovi za gajenje su u zemljama kao što su Dominikanska republika i Arizona u SAD. O lekovitom dejstvu Aloje se znalo još pre mnogo vekova. Maje, Inke i Faraoni su je koristili u medicinske i isceliteljske svrhe. Pre 2000 godina, grčki naučnici su smatrali Aloe veru univerzalnim lekom.

Egipćani su aloju zvali „biljkom besmrtnosti“, a Kleopatra je aloju koristila za očuvanje svoje lepote.
Prva komercijalna plantaža je osnovana početkom prošlog veka na Floridi, gde se i danas uzgaja na desetinama hiljada hektara.

aloe vera biljka
aloe vera biljka

Gajenje aloje

Pored plantaža, Aloju je moguće uzgajati i u sobnim uslovima. Lekovita svojstva su umanjena, ali izgled njenih listova i cveta su očaravajući.

Mnogi kažu da upija svu negativnu energiju i deluje smirujuće na naš organizam. Njeno pozitivno svojstvo koristi se i u Feng shui metodima, pri rasporedu stvari u stanu.

Vrste aloe vera biljke

Poznato je oko 300 vrsta aloe vera biljke, a samo nekoliko njih ima lekovita svojstva. Najviše lekovitih sastojaka ima Aloe Barbadensis Miller.
Naziv je dobila po botaničaru Mileru i ostrvu Barbados gde je pronađena. Oblik listova je sabljast sa testerastim ivicama, a njeno poreklo je iz porodice ljiljana, iako liči i zaista podseća na kaktus.

Cvet joj je žute boje kao kod istočnog ljiljana.

Sastav aloje

Unutrašnji deo lista aloje sadrži preko 200 sastojaka potrebnih našem organizmu, kao što su:

• Minerali: kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, cink, hrom i bakar
• Vitamini: D, antioksidantne A,C,E i grupu B sa folnom kiselinom
• Enzimi: potpomažu proces varenja i čiste creva od štetnih sastojaka
• Šećeri: monosaharidi i polisaharidi
• Lignini: pomažu aloji da prodre duboko u kožu noseći sa sobom sve aktivne supstance
• Saponini: deluju kao prirodni čistač organizma
• Amino kiseline: 20 neesencijalnih i 7 esencijalnih

aloe vera biljka
aloe vera biljka

Upotreba aloe vera biljke

Biljka Aloe Vera danas ima široku upotrebu u medicini i wellness industriji, a najčešće je koristimo kao zdravu hranu.
Aloe Vera deluje na ćelijskom nivou i njena uloga je da čisti, hrani i brani naš organizam od svih bakterija i virusa.

Preko 70 % ljudskog imuniteta dolazi iz creva. Alojin glavni posao je upravo da čisti creva i podiže imunitet na visok nivo.
Deluje na upalne procese na koži i sluzokoži, a veliku primenu ima u kozmetici. Aloja prodire u dubinu kože (čak do sedmog sloja) i tako čisti i hrani kožu iznutra ka spolja.

Aloe vera je poznata po svojim hidratantnim i umirujućim svojstvima, te se često koristi za lečenje opekotina od sunca, iritacija kože i manjih rana. Osim toga, aloe vera je bogata antioksidansima i može doprineti opštem zdravlju kože. Takođe se koristi i interno, a mnogi ljudi konzumiraju sok od aloe vera radi potencijalnih blagodati za probavni sistem.

Koža je naš najveći organ i sve što dođe u dodir s njom direktno prodire u krvotok. Zato je bitno njena nega.
Aloe vera biljka je jako bitna u kozmetici zato što duboko prodire u kožu i čisti je iznutra ka spolja. Za lice su neophodni:
• vitamin A,
• vitamin C,
• vitamin E,
• hijaluron,
• kolagen.

Sve to sadrži aloja i zato je bitan njen procenat u kozmetici. Tonici i kozmetičke kreme sa visokim procentom aloje utiču na vlažnost i lepotu lica.

Aloe vera pruža niz koristi za kožu lica, zahvaljujući svojim hidratantnim, umirujućim i regenerativnim svojstvima. Evo nekoliko ključnih koristi:

  1. Hidratacija kože: Gel iz listova aloe vere duboko prodire u kožu, pružajući intenzivnu hidrataciju. To pomaže u održavanju ravnoteže vlažnosti kože.

  2. Smirivanje iritacija i crvenila: Aloe vera je poznata po svojoj sposobnosti umirivanja iritacija i crvenila kože. Može pružiti trenutno olakšanje od opekotina od sunca, uboda insekata ili drugih iritacija.

  3. Tretiranje akni: Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, aloe vera može pomoći u smanjenju upala i crvenila povezanih s aknama. Takođe, može ublažiti bol i nelagodu.

  4. Anti-aging svojstva: Redovita upotreba aloe vera gela može pomoći u smanjenju sitnih linija i bora te poticanju regeneracije stanica kože.

  5. Cicatrizacija rana i ožiljaka: Aloe vera pospješuje proces zarastanja rana i smanjuje vidljivost ožiljaka. Može se primijeniti na manje rane, ogrebotine ili opekotine.

  6. Balansiranje masne kože: Aloe vera može pomoći u regulaciji lučenja sebuma, čime se smanjuje sjaj masne kože. Istovremeno, pruža hidrataciju bez začepljivanja pora.

  7. Antioksidativna zaštita: Aloe vera je bogata antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala, čime se smanjuje štetan uticaj okoline.

aloe vera biljka